Строителство на детска градина “Котаракът в чизми”

 

 

Новини към проекта:

17.12.2013г.: В Пловдив отвори врати на най-модерната детска градина „Котаракът в чизми”

12.11.2013г.: Строителството на новата детска градина в „Южен“ пред финал

27.08.2013г.: Нови детски градини и ясли отварят до седмици

23.01.2013г.: Първа копка на нова детска градина в район „Южен”

 

—————————————————————-

Срок на изпълнение: 180 дни, считано от 02.04.2013г.

Обща стойност: 3 400 200 лв.

Детската градина е проектирана на база: задание от инвеститора и издадена скица – виза за проектиране и заповед № ОА – 3719/22. 12. 2008г. на Община Пловдив и НАРЕДБА № 3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г.

Категорията на обекта е трета, съгласно чл. 137, т.3, буква в: сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет от 200 до 1000 места за посетители.

Детската градина е монолитна, двуетажна – изпълнена от стоманобетонова гредова конструкция. Всички външни зидове са изградени от 25 cm. червени тухли, а вътрешните са комбинация от 25 и 12 cm. червени тухли. Покривът е плосък, топло и хидроизолиран. Всички външни зидове са топлоизолирани съгласно нормативните изисквания. Сградата е задигната с 45 cm. над кота терен, като пред всички входове са осигурени стълби и рампи. Две от рампите пред основните входове са с наклон осигуряващ достъп на хора с увреждания. Дограмата е алуминиева с прекъснат термомост и стъклопакет от нискоемисиино и обикновенно стъкло. Прозорците в занималните и спалните помещения са проектирани така че да са на 0.6м от пода, като от тавана е оставено достатъчно място за да се закачат щори и пердета. Предвидено е прозорците да са с над 50% отваряемост. Към всички отваряеми части на прозорците се предвиждат комарници. Прозорците на останалите помещения които не се обитават от деца са със стандартна височина 0.9 m от пода. Всички прозорци са съобразени с норматива на наредба №3.  Отвън сградата е решена с мазилка в цвят подходящ за детска градина. Отвътре помещенията ще бъдат решени в светли приветливи тонове. Предвиден е цокъл с височина 60 cm. от гранитогрес.

Двора е решен частично с богато озеленяване и дворни плочи. Обособени са два къта с гумирана настилка с детски катерушки и четири пясъчника. Озеленяването е комбинация от ниска и висока растителност. Предвидена е и чешма в двора. Подробности за дворното оформление могат да се видят в проекта по част озеленяване.

Градината ще функционира като целодневна детска градина с капацитет за 184 деца – разпределени в осем групи от по 23 деца. Като цяло детските стаи са оразмерени да поемат по две деца допълнително – 25 в случай на форсмажорни обстоятелства. Четири от групите са на първия етаж и четири на втория. Всяка група има собствена стая за игри (занималня) към която е обособен кът за хранене с маси и столове с височина, съобразена с анатомо-физиологичните особености на децата от съответната възрастова група и стая за почивка (спалня) с легла, които лесно се почистват, удобни са за обслужване и са на достатъчна височина от пода. (квадратурата на спалното и игралното помещение е съобразена с изискването на наредба №3, а именно – осигурени са малко повече от 4 m² на дете – или по 100 m². за група). Осъществена е непосредствена връзка между занималнята и спалното помещение. Изложението на спалните помещения също е съобразено с норматива от наредба №3 . Всяка група разполага със самостоятелна съблекалня в която са осигурени индивидуални шкафчета за всяко дете – 23 + 2 допълнително, тоалетни с мивки и корито за измиване на крака с подвижен душ. Санитарното помещение е пряко свързано с съблекалните. Умивалниците са с горен ръб 0.5 m от пода. Тоалетните клетки са с преградни стени с височина 1 m от пода и долен ръб на отстояние 0.2 m от пода. Стените на санитарния възел са покрити с фаянсови плочи позволяващи лесно и редовно почистване с дезинфекционни препарати. За подовете на тоалетните е предвидена противохлъзгаща се теракота. Предвидено е и помещение – разливно и стая за пояивка на учителките. Предвидени са витринни прозорци от стаята на учителката и тоалетните за да може да се усъществява постоянен визуален контакт върху децата. Детската градина е снабдена със самостоятелна кухня, която е в състояние да покрие нуждите на всички деца. Кухнята има асансьор за улесняването на персонала при разнасянето на храната. Снабдена е и със самостоятелно перално. Предвидена е и абонатна станция за газов котел.

Детската градина разполага с физкултурно-музикален салон – 80 m² разположен на първия етаж с осигурена естествена и механична вентилация, към който има предвидени съблекални за 33 деца, баня и тоалетна с умивалници. Съблекалнята обслужва и плувния басейн който е с размери 6 X 12.5 m и максимална дълбочина от 0.6 m. Към басейна е осигурен самостоятелен вход минаващ през съблекалните и санитарните възли. Басейна е от типа – с външен преливник заради което освен филтърното помещение е осигурен и компенсаторен резервоар. Тука е и помещението за треньори. Салонът, басейна и съблекалните са с параметри отговарящи на норматива от наредба №3 за min допустими размери.

Осигурени са две стълбищни клетки разположени разсредоточено – предназначени за евакуация в случай на нужда на групите от втория етаж. За евакуацията на групите от първия етаж е предвидена врата водеща директно към двора за всяка една от групите.

Настилките с изключение на детските спални помещения и игралните помещения са от гранитогрес. Стените в кухненския блок, складовите помещения и пералното помещение са с фачнсови плочи. Стените на останалите помещения са с латекс. Настилките в детските помещения са винил (пожароустойчив). Подовете в канцелариите също е решен с винилова настилка.

Таваните навсякъде са окачени касетирани. Светлите височини навсякъде са осигурени над 2.6m

На първия етаж в близост до входа/изхода е разположен:

-  лекарски кабинет с площ 12 m² – съгласно наредба №3

-  изолационна стая с площ 12 m² обурудвана със самостоятелен санитарен възел – съгласно наредба №3

 

На втория етаж освен останалите четири групи са разположени следните помещения необходими съгласно норматива от наредба №3

-          съблекалня за мъже

-          канцеларията на домакина

-          методическа стая 15.4 m² при min изискване за 12 m²

-          директорски кабинет 25.9 m² при min изискване за 12 m²

-          мъжка и дамска тоалетни и душ

 

ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ съобразени с чл. 40, ал. 2 от „Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони” на МРРБ.

 

ЗП: 1313,3m²

РЗП: 2257,1m²

Площ парцел: 4608,1 m²  (достатъчен за капацитет от 184 деца или по 25 m²/дете)

КИНТ: 0.48  (max 0.6)

Плътност: 28,49 % (max 30%)

Озеленяване: 50,00 %  (като 40% са осигурени на ниво терен и 10% в перголи)

 

На 17.12.2013 г. бе открита най-модерната детска градина „Котаракът в чизми”. Изключително бързо – от 23 януари, когато направихме първата копка, общината вдигна от асфалтовото игрище най-прекрасното детско заведение в България. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при откриването на новата детска градина „Котаракът в чизми” за 184 деца – филиал на ЦДГ „Малина” в район Южен”.  Повече информация за откриването

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 гласувания, средно: 5,00 от 5)
За да гласувате трябва да сте логнат потребител.
Loading ... Loading ...

2 Коментари

  1. А къде ще се намира тя?

  2. Страхотен проект,вероятно архитекта е добър баща.
    Нека са щастливи посетителите на тази страхотна придобивка.
    Успех!

Изпрати коментар