Ремонт на улиците и възстановяване на автентичния вид на квартал „Капана“

 

На 20.01.2014 г. започнаха ремонтните дейности в квартал „Капана“. Пешеходната зона ще бъде разширена с още пет улици – „Евлоги Георгиев”, „Георги Бенковски”, „Княз Богориди”,„Братя Пулиеви” и „Магура”.

За да се запази максимално автентичния вид на квартала няма да бъдат поставяни цветни павета, а изцяло оригинален паваж. Настилката ще е на едно ниво, като каменни бордюри ще маркират мястото, на което са били тротоарите. Преди това се подменя цялата подземна инфраструктура, както и се обновяват осветителните тела. Това е проектът, в който ще бъдат вложени най-много павета от улиците, където паважната настилка се заменя с асфалт, като се започне с паветата, премахнати при последната реконструкция на „Богомил”.

Специални антипаркинг колчета, вписващи се сред колорита на „Капана”, ще бъдат монтирани, за да ограничат максимално възможността за постоянно паркиране в квартала.

Проектът е особено важен, тъй като е част от стратегията на Пловдив в кандидатурата за европейска културна столица през 2019 г. „Капана” има потенциал да се превърне в първия български арт квартал и да се насити с още по-голямо съдържание и живот, отколкото има в момента. През цялата година и особено през летните месеци ще има много арт прояви – поне 5 фестивала и още няколко събития, сред които инсталация с международно участие на едно голямо огледало, наречена „Проект нула”.

Работата в „Капана” е част от обновяване на настилките в пешеходните зони на Пловдив. Освен „Капана”, тази година в плановете е включен и последният етап от пешеходната зона на централната градска част – ул. „Райко Даскалов” от бул. „Шести септември” до Пешеходния мост.

Новини по проекта:

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласувания, средно: 0,00 от 5)
За да гласувате трябва да сте логнат потребител.
Loading ... Loading ...

Един коментар

  1. Това е много добре! Според мен трябва и улица “Софроний Врачански” да стане пешеходна или някоя друга, която да води до Градската градина на Младоженския дом, която ще бъде обновена тази година!

Изпрати коментар