Реконструкция на Римски стадион – втори етап на проекта

На 21 юли, 2014 г. президентът Росен Плевнелиев, заедно с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев откри реконструираната и обновена част от Античния стадион на Филипопол.

Разкриването на истинския блясък на археологическата ценност изпод скриващите я бетонни корита стана възможно след спечелен проект през 2009 г.,  по така наречената Норвежка програма – като пряк резултат от откритите пред България възможности след приемането й за пълноправен член на Европейския съюз.

От края на април 2012 г., когато приключи първата реконструкция, Римският стадион е сред най-посещаваните пловдивски забележителности.

Първият етап на реконструирания Античен стадион на Филипопол бе открит официално в края на април 2012 г. Обектът отвори врати след приключване на изпълнението на проект BG 0041 „Античния стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване“. Проектът се изпълни с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Обектът се финансира по приоритетна ос 4 „Опазване на европейското културно наследство“.

Общата цел на проекта бе изява на ролята на Античния стадион като ресурс за устойчиво развитие и за повишаване на качеството на градската среда в историческия център на Пловдив.

Тъй като за реализацията на втория етап от реконструкцията нямаше подходяща европейска програма, тя бе осъществена с около 500 хил. лв. от общинския бюджет.

Сред най-важните елементи от втория етап на реконструкцията бе промяната на съществуващата тераса, която с новия си дъговиден контур цели запазване на общите пропорции на обекта. Масивното бетонно стълбище от западната страна е премахнато и заменено с ажурна конструкция и платформа за хора в неравностойно положение.

Изградени са  информационен център с търговска зона, както и модерна прожекционна зала. Прожектиращият апарат е по последна дума на техниката. Местата за зрителите са подредени в полукръг около големия екран, направено е ефектно осветление. В кинозалата прожекциите са в 3D формат на широк екран.

С използване на новите съвременни технологии и компютърното модулиране зрителите имат възможност да се потопят в света на провеждащи се на стадиона през ІІ век спортни състезания, ставайки свидетели и виртуални участници в богатата ни история и това е най-голямата атракция, която се предлага за първи път в България.

Киносалонът е достатъчно  голям, за да влезе цял един клас ученици, група пенсионери или туристи, за да видят изключително професионалния подход към нашето национално богатство. Всеки един кадър от този филм е съгласуван със световно известни специалисти и музеи.

Новини по проекта:

3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5 (3 гласувания, средно: 5,00 от 5)
За да гласувате трябва да сте логнат потребител.
Loading ... Loading ...

Изпрати коментар