Основен ремонт и разширение на бул. ”Коматевско шосе” в обхвата на Община Пловдив от ул. ”Александър Стамболийски” до входа на кв. Коматево

Новини по проекта:

“Коматевско шосе” е първият обект от съвместния проект на Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие, който стана възможен благодарение на доброто финансово състояние и висок кредитен рейтинг на Общината. В него е включена реконструкцията на паважния участък на булевардите “6-ти септември”, “Руски”, както и изграждането на първия от 16 години насам съвсемнов пловдивски булевард “Северен” между моста на “Адата” и “Брезовско шосе”. Според условията на договора  за 28 399 709 лева реконструкцията на четирите пътни артерии трябва да приключи за 1095 дни.

 

ОБЩА ЧАСТ

Настоящата разработка е изготвена въз основа на Техническото задание на Възложителя – Община Пловдив и представя за предварително съгласуване идейно решение на геометричните елементи в план.

Основна цел на проекта е да даде решение за реконструкция и разширение на бул. ”Коматевско шосе” в обхвата на Община Пловдив от ул. ”Александър Стамболийски” до входа на кв. Коматево.

Разработката обхваща два етапа:

 •   I Етап: основен ремонт в  рамките на съществуващия  габарит;
 •   II Етап: разширение, съгласно ОУП и ПС-КТС, с цел постигане на предвидените габарити по Генералния комуникационно-транспортен план на гр. Пловдив – улица от III Б клас.

 

СЪЩЕСТВУВАЩО ПОЛОЖЕНИЕ

Булевард ”Коматевско шосе” оказва важна роля в транспортно- комуникационната система на града като носител на транспортните потоци в посока север-югозапад  и се явява естествена връзка между Околовръстен път, част от Републиканската пътна мрежа, с всички траектории на града и с кв. Коматево.  Същата се явява носител на линии на МГОТ.

Булевард „Коматевско шосе” е  изграден като районна артерия в отсечката от  Коматевски пътен възел  до края на регулацията на гр. Пловдив.

Съгласно проекта компрометираната паважна настилка се заменя с асфалт

Съществуващият габарит на пътя в този участък е с променлива ширина на пътното платно в началото и края на участъка. В началото участъка е с габарит:

- две платна за движение с  ширина по 11.25 м, разделителна ивица 2 м, два тротоара: 2-4.5 м северно; ~3 м южно.

След края на регулацията съществуващото платно за движение е вече едно, с габарит:

- обща ширина на пътното платно 7-7.5 м, частично с тротоари с ширина средно 1.5-3 м или банкети по 1.5 м.

По цялото продължение на участъка има улично осветление и дървесни видове.

Успоредно с ремонта на “Коматевско шосе” се изгражда и втора допълнителна канализация, която да дублира съществуващата по булеварда, подмяна на водопровода и изграждане на подземна инфраструктура. Тя ще осигури захранване на имотите и къщите на квартал “Коматево” по протежението на шосето, връзките с квартал “Прослав” и улица “Остромила”. Община Пловдив е сключила споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за новата канализация на стойност 1,3 млн. лв. безвъзмездно финансиране. Споразумението за парите е от изключителна важност за Пловдив, тъй като без тях проектът за Коматевско шосе може да се забави с няколко години, заради отчуждителните процедури за вторите две пътни платна на булеварда.

Всички тези дейности са свързани и с изграждането на Южен обходен колектор, чието финализиране е от изключителна важност и приоритет на политиката на Община Пловдив. В момента тези канализации се свързват със съществуващите колектори в район “Южен”, цялата тази мрежа минава през “Тракия” и се свързва със северния колектор, който е  на Скобелева майка. Поради тази причина там става и наводняване при по-силен дъжд. С изграждането на южния обходен колектор този проблем ще се реши.

ПРОЕКТНО РЕШЕНИЕ

 1.  Ситуационно решение.

Проектът се изготвя с технически елементи в ситуация, съответстващи на районна артерия ІІІ Б клас, съгласно изискванията на Наредба №2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, при условие за максимално придържане към съществуващия пътен участък.

Основните цели на разработката при спазване изискванията на техническото задание са да се даде решение за:

 • изграждането на улични и тротоарни настилки
 • обособяване на велосипедна алея
 • отводняване
 • улично осветление
 • паркоустрояване и благоустрояване
 • безопасност на движението

На база направените измервания, трасето на пътния участък е геометрирано в ситуация в съответствие с данните от Заданието за проектиране и елементите за ІІІ Б клас улица съгласно Наредба №2.

Проектът включва участък от кръстовище с ул. ”Александър Стамболийски” до входа на кв. Коматево.

Проектната скорост е съобразена с техническите характеристики за съответния клас на улицата и е приета 50 км/ч.

На чертежите са отразени получените като изходни данни Подробни устройствени планове, Кадастрална карта и Регулационен план за разглеждания участък от Коматевско шосе.

Страници: 1 2 3

6 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 5 (6 гласувания, средно: 5,00 от 5)
За да гласувате трябва да сте логнат потребител.
Loading ... Loading ...

5 Коментари

 1. Време е вече да се оправи този път

 2. Отдавна трябваше да се направи пътя но по добре късно от колкото никога! Все пак е добре да се напишат и някакви срокове за етап 1 и 2!

 3. Само този изход на Пловдив е по-лош от лунния пейзаж на Асеновградско шосе. Няма спор, че времето за ремонт е настъпило!

 4. С интерес и подробно разгедах проекта! Чудесен е – като проект и беше крайно време – защото, прав е г-н Чукалов, истински лунен пейзаж, пълна тапа за изход към Коматево и околовръстното и, разбира се, все още не е никакъв булевард… НО, В ПРОЕКТА НИКЪЗЕ НЕ ВИДЯХ КАКВИ СА ПЛАНИРАНИТЕ СРОКОВЕ ЗА ЗАПОЧВАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ДВАТА ЕТАПА… А така е просто едно добро пожелание, което го знаем от “Тошово време”, когато се планираше да стане булевард с две платна, както е до кръстовището с “Модъл” и “Ал. Стамболийски”… Така че, много моля, ДАЙТЕ НЯКАКВИ СРОКОВЕ… Всичко хубаво и успех на проекта…

 5. Някой знае ли нещо за идеята да се направи път, свързващ бул. “Коматевско шосе” с бул. “Кукленско шосе” , някъде в близост до базата на Ботев Пловдив в Коматево?

Изпрати коментар