Обновяват площада пред Централна гара по „Региони в растеж“, кметът разписа бюджетната линия на програмата

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев първи в страната разписа бюджетната линия на стойност около 460 хил. лв. за управление на оперативна програма „Региони в растеж“ през целия 7-годишен период.

„Бързаме, защото целта ни е до 31 май тази година да внесем проектни предложения за над 41 млн. лв. или 51 на сто от предвидените за Пловдив по програмата общо близо 81 млн. лв.“, коментира инж. Тотев.

Община Пловдив вече е почти готова с първите си две проектни предложения за 18 млн. лв., свързани с образователната инфраструктура в пространството между булевардите „Марица-юг“ и „Княгиня Мария Луиза“ и обновление на площада пред Централна гара с прилежащия подлез, собственост на общината.

„Предвиждаме цялостна реконструкция, която да превърне предгаровия площад в привлекателно градско място с достъпна среда за хората в неравностойно положение“, посочи заместник-кметът инж. Димитър Кацарски.

До 31 май ще бъдат внесени още проектни предложения за облагородяване както на образователната инфраструктура, така и на вътрешноквартални улици и пространства в социалната зона за въздействие.

„До момента  Пловдив е първата българска община, подписала всички етапи на „Региони в растеж“ – първа подписа инвестиционната си програма, първа разработи правилата и нормите за работа на междинното звено, първа е и при разписване на бюджетната линия“, допълни инж. Димитър Кацарски.

При изпълнение на заявените проекти до края на 2018 г. общината има право да кандидатства за преразпределение на неусвоените средства за още 40 млн. лв.

Един коментар

  1. Радвам се, че ще обновите площада, но защо позволихте на Карат-С да застрои тези грози метални навеси за автобуси пред ЖП гарата. Това го няма никъде по света. Вместо да се покаже красотата на сградата, по този начин се скрива. Моля,предприемете действия за премахване на навесите, не им е там мястото! Все пак сме Европейска столица на културата. Нека се вижда история.

Изпрати коментар