Изграждане на ЦДГ „Чайка” за 8 групи в квартал „Каменица”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини по проекта:

Сградата, предмет на проектиране, е нова детска градина “Чайка”.  Тя е единствената, която е строена по авторски проект, а не по типов, разположена на 7 декара. Имотът се намира в кв. 16, по плана на квартал „Каменица”, гр. Пловдив. Състои се от едноетажна и двуетажна част. Детското заведение е предназначено за 8 групи или общо 200 деца, ще има плувен басейн, физкултурен салон, както и 8 детски площадки за всяка група. Подовите настилки в стаите са от естествени материали, антибактериални. Всяка от групите има изход и към детските площадки и към вътрешните коридори, които са връзка с физкултурния салон и плувния басейн. Кухненският блок отговаря на всички НАССР стандарти и е оборудвана с всички необходими уреди. Има и млечна кухня за децата от квартал “Каменица”.

ДГ “Чайка” разполага и с паркинг за 20 автомобила.

Функционалното разпределение на сградата е следното:

  • Секция „А” – две детски групи на първия етаж (кота +0,00) и две детски групи на втория етаж (кота +2,90) и топла връзка между секциите
  • Секция „Б” – две детски групи на първия етаж (кота +0,00) и две детски групи на втория етаж (кота +2,90), с асансьор и машинно помещение, администрация и топла връзка между секциите.
  • Секция „В” – басейн, съблекални към него, физкултурен и музикален салон и топла връзка между секциите
  • Секция „Г” – кухненски блок и разливочна, перално, абонатна, ГРТ.

Конструкцията на сградата е монолитна – стени /тухла/, колони и плочи /стоманобетон/. Покрива на сградата е плосък с вътрешно отводняване. Подът на помещенията и материалите по стените са различни и са подробно описани в графичната част към проекта.

Сградата е ситуирана, така че детските групи да са ориентирани на юг-югоизток и едновременно с това да има повече зеленина пред тях. Предвидено е и бъдещо застрояване на още един модул за още две групи ориентирани на изток. Максималната височина на застройката е два етажа.

Предвиден е асансьор съгласно изискването на инвеститора и изискванията за достъпна среда на населението, включително за хората с увреждания.

Управлението на детската градина се осъществява от директор. Директора ръководи, контролира и отговаря за цялата дейнос. В нея работят – медицинска сестра, педагози и детегледачки. Педагогът в детската ясла ръководи, организира, планира и контролира цялосната възпитателна работа с децата. Детегледачките в детската ясла се грижат освен за подържането на личната хигиена на децата, също така и за общата хигиена на помещенията в детската ясла.

Обектът е разположен така, че максимално да се запази едро размерната растителност. При проектирането и е намерен запомнящ се архитектурен образ. Сградата се развива спираловидно във височина, като плавното изкачване улеснява достъпа до покрива. Същевременно кръглите и форми я правят по-органична и отворена.

Сградата ще се фундира над нивото на подпочвените води. Предвидена е външна мазана хидроизолация срещу инфилтрирани атмосферни води.

Застроена площ- 1685,02 кв.м.

Разгъната застроена площ – 2680,50 кв.м.

Стойността на проекта е 3,2 млн. лева, а обзавеждането е за 400 000 лева.

5 votes, average: 4,40 out of 55 votes, average: 4,40 out of 55 votes, average: 4,40 out of 55 votes, average: 4,40 out of 55 votes, average: 4,40 out of 5 (5 гласувания, средно: 4,40 от 5)
За да гласувате трябва да сте логнат потребител.
Loading ... Loading ...

2 Коментари

  1. Архитектурата е слаба… трябва да се предвиди нещо наистина иновативно и интересно за децата…Тези зидани парапетчета, подобни на моята ДГ отпреди 30-40 години са банални.. входът е интересен.

  2. Чудесна е , но за кого да ги строим тези детски градини , като няма деца ? Раждаемостта е на ниво от 1944г по време на войната ! Само до няколко години ,след като премине пикът от 2007г., дефицитът на места в тях ще е история и пак ще ги закриваме , че да ги лапне някой на безценица !

Изпрати коментар