Зоопарк Пловдив – реконструкция и разширение на територията на зоопарка и изграждане на многофункционална сграда

Новини по проекта:

 

Информация за проекта:

 • Общата площ – 40 декара – 4 пъти по-голяма от старата
 • 23 хабитата за животните, детски кът, площадки и други атракции за свободното време на гражданите.
 • Розово фламинго, камили, носати мечета, оцеолоти, сурикати, повече вълци, бизони, азиатски видри, камили, бронзова пуйка, патагонска мара ще радват посетителите в новия зоопарк в Пловдив или това са около 50-60 вида животни.
 • Ще бъдат изградени 26 езера и 6 рекички с мостчета, пещерни конструкции, дупки и укрития, които да осигурят на бъдещите обитатели максимално близка до естествената им природна среда.
 • Хабитатите са с един повече от първоначалния проект, след като стана ясно че пловдивчани искат в зоологическата градина да има тигър. Новият хабитат с обща площ 1200 кв.м, в който ще има и басейн, ще бъде обитаван от млад 3-годишен бенгалски тигър.
 • В новия зоопарк ще има младо семейство мечки, което ще обитава клетка 3 декара територия с голямо езеро.
 • Изградена е цялата подземна инфраструктура с водопроводна и канализационна система, както и подземната част на оградите на всички хабитати. Къщички за животните са сглобени с добит в Смолянско и импрегниран във водещи български фирми дървен материал. Монтирани са дограми, външната метална ограда.
 • Екологични детски площадки и кафенета също ще се впишат сред аткракциите, а паркингът пред зоопарка ще осигури достъпност до мястото, което ще се превърне в един от важните туристически маршрути.
 • Това е първият и единствен засега в България зоопарк, изграден по най-високите европейски изисквания.
 • Изграждането на зоопарка в Пловдив се финансира целево с 4 млн. лева от държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 4,5 милиона лева.
 • Изпълнител: “Запрянови-03″

 

16 votes, average: 4,81 out of 516 votes, average: 4,81 out of 516 votes, average: 4,81 out of 516 votes, average: 4,81 out of 516 votes, average: 4,81 out of 5 (16 гласувания, средно: 4,81 от 5)
За да гласувате трябва да сте логнат потребител.
Loading ... Loading ...

12 Коментари

 1. Браво! Всичко изглежда много добре, поне на ниво проект. Дано да се намери инвеститор и проекта да се осъществи.

 2. - Дано стане реалност във възможно най-скоро време ;)

 3. Проекта изглежда страхотен. Надявам се в най-скоро време общ.Пловдив да намери средства за осъществяването му, за да може ние и нашите деца да се радваме на красив и подреден Зоопарк. Етота такива проекти трябва да са приоритет на Общината, за развитието, поддържането и опазването на и без това малкото зелени площи в града ни.

 4. Дано да се намерят скоро пари за този проект ,че ходим до Стара Загора или Пазарджик да покажа на малката зоопарк

 5. След толкова години чакане, нека и в Пловдив да имаме Зоокът, които да изглежда по много европейски начин. Поздравявам ви за проекта, дано да се осъществи скоро! Очаквам го с нетърпение, не може да пътуваме до София, Стара Загора или Хасково всеки път, когато искаме да посетим зоологическа градина…

 6. Proektat e strahoten, no zashto proste ne byde premesten na ogromnoto svobodno prostranstvo mejdu bul. Shesti septemvri i Peshtersko shose na iztok ot UMBAL Sveti Georgi.

 7. Всичко е страхотно само не знам защо е нужно изграждането на втори гребен канал като първият не се използва функционално. Мисля, че с тези пари могат да се изградят вело алеи опасващи целият град или възтановяване на басейните в спортното училище ….

 8. Проектът е страхотен. Време е Пловдив да има съвременна зоологическа градина. Дано може и скоро да се реализира. Имам само препоръка към многофункционалната сграда. На втория етаж са предвидени офиси, а това е най-високата точка, от която ще има гледка към зоопарка и към гребния канал – жалко е да не е използва. Предлагам да се предвиди заведение, което да използва и покривите над партера. Добре е също да има зали за образователни игри на деца, свързани с опознаване на животните от зоопарка и на рибите от аквариума.

 9. Дано да стане реалност в най-скоро време идеята е страхотна.

 10. По презентацията която е представен зоопарка, проектът изглежда страхотно. :) ) Притежава всякакви разновидности от спорт,забавление и образователна категория,по Европейски образец.Поздравления за община Пловдив,за идеята на такъв вид проект.
  Мисля че трябват повече такива кътчета за отдих и забавление.
  С нетърпение чакам стартирането на проекта и още повече неговата реализация.УСПЕХ В ИЗГРАЖДАНЕТО!

 11. Having worked in zoos in the UK for more than 25 years as a keeper then as animal record and quarantine manager, I look forward to the development of this project.

 12. Проекта изглежда добър, едно ме притеснява само с тези високи плътни огради при част от клетки на животните. Има малка част, през която ще може да се гледат животните и там ще се струпват много хора. Не разбирам защо трябва да има плътни огради. В общи линии проекта е на европейско ниво и Пловдив заслужава реализацията му.

Изпрати коментар